Databaserede strategier — løfter og farer

Hvis man slår op i ordbogen under data, finder man blandt andet betydningen ”nøjagtig oplysning”. Dermed ville det nok være nærliggende at konkludere, at jo mere data, man har adgang til, desto mere oplyst er man. Virkeligheden er dog typisk en helt anden. For virksomheder verden over drukner i dét store ocean af data, der bliver produceret døgnet rundt, dag efter dag. Faktisk er det estimeret, at mængden af data ved udgangen af i år vil svare til 44 zettabytes — eller 44 milliarder gigabytes. For at sætte det lidt i perspektiv, så fylder et menneskes DNA lige under 1 gigabyte – det ville derfor svare til, at DNA-koderne for hele jordens befolknings kunne blive gemt 5,6 gange.

Selvom vi skriver 2020 i kalenderen, er det stadigvæk kun en femtedel af danske virksomheder, som aktivt anvender samspillet mellem ny teknologi og data i deres strategiske arbejde. Og derfor ligger der hér et kæmpe potentiale for de fleste virksomheder.  

Nogle af de typiske dataudfordringer er:

  1. Begrænset forståelse for det kommercielle potentiale i brugen af data og teknologi
  2. Mangel på analytiske færdigheder internt i organisationen
  3. Nedprioritering hos ledelsen 
  4. Ingen eller alt for bøvlet adgang til data 

De virksomheder, der lykkes med at få integreret data i de daglige beslutningsprocesser, og som får en succesfuld digital transformation, er typiske dem, der evner at løse de fire ovennævnte dataudfordringer. 

De faktorer, der også kendetegner de succesfulde datadrevene virksomheder, er:

  • En stærk data-vision
  • Fremsynede ledere som tør udfordre status quo og tage langsigtede beslutninger med fokus på at få forankret brugen af data i virksomhedens daglige handlinger
  • Skarpe mål og KPI’er, som medarbejderne kan aflæse i data
  • Veldefinerede digitale data-drevne strategier med letforståelige og realistiske roadmaps
  • En god evne til at tiltrække og fastholde talenter, som formår at håndtere store datamængder. Overordnet skal disse talenter kunne forstå at rense, transformere og koble forskellige datakilder sammen i analytiske-modeller, så nye indsigter kan opnås
  • Opbygning af en IT-infrastruktur, der kan fungere som en solid rygrad i sikringen af, at nye teknologier bliver effektive, transparente og pålidelige — og at forskellige datakilder bliver koblet sammen, så der skabes et flerdimensionelt dataoverblik med let adgang på tværs af virksomheden

For at få succes er det i det hele taget nødvendigt med et nyt mind-set, hvor der tages en induktiv tilgang til det kommercielle potentiale i data. Det betyder, at der søges efter det uvisse i data – altså efter dét, som kan udfordre de gældende ”sandheder”, og som kan identificere dé nye forretningsmuligheder, der sikrer virksomhedens overlevelse på sigt.

Og, ja, ovenstående er skrevet af en data scientist, der er lidt af en datanørd. For vi er simpelthen vilde med data — og med at analysere på dem og aktivere dem i en kommerciel kontekst. Så hvis du også er det, er der måske et match.