Gamification er førstepart-datas bedste ven

Gamification handler om kundeindsigt og benhårde KPI’er— ikke kun om underholdning. Og i en verden hvor førstepart-data bliver mere og mere kritisk, træder netop gamification ind på scenen som den helt store stjerne.   

Mange virksomheder har taget gamification i brug for at skabe større engagement — dette som et middel til at opbygge stærkere relationer til sine mest værdifulde kunder og i sidste ende skabe flere konverteringer. Ved at give kunderne mulighed for at deltage i spil, vinde præmier og interagere med virksomhed, brands og produkter, kan du altså skabe en bedre bundlinje. Men det positive udbytte stopper ikke hér. For den stærkere relation kan også veksles til forbedrede kundesigter, som jo så igen kan føre til større salg gennem en mere personaliseret og relevant kommunikation på tværs af kunderejserne.

Opsamling af førstepart-data via gamification

De fleste gamification-platforme stiller spildata til rådighed for virksomhederne: vi ved hvem der har spillet, hvor meget de har spillet, hvornår, om de vinder eller taber, om de deler med deres venner og netværk osv. Og dét giver dig naturligvis nyttig viden om, hvor effektive dine gamification-aktiviteter er. Disse spildata, dine førstepart-data, bliver dog ekstra værdifulde, fordi anden- og tredjeparts-data får trangere og trangere går. Altså er quizzer, surveys, frit valg mellem forskellige præmier og mange andre spiltyper pludselig blevet endnu mere relevante at anvende i dit marketing-mix.

Kunne man forestille sig, at det er relevant for en restaurant-kæde at vide, hvilke produkter deres kunder foretrækker? Om de hører til det prissensitive segment, eller om de bare er all-in på forkælelse? Kunne man tænke sig, at det er relevant for detail-kæder at vide noget om en families køns- og aldersmæssige sammensætning? Om man foretrækker økologiske frem for konventionelle varer? Og om man er typen, der kun handler ind om lørdagen? De fleste virksomheder ville have stor gavn af bedre indsigt i deres forskellige segmenters behov, motiver og barrierer — og her tilbyder gamification en hjælpende hånd.

Integrer gamification til din Marketing Automation platform

Den næste udfordring bliver at bringe de data, man har opsamlet gennem sine gamification-aktiviteter, begavet i spil, så der kan skabes de helt rigtige kundeoplevelser. For hvis du ikke anvender de indsamlede data til segmentering og personalisering af kommunikation og tilbud, er du lige vidt. Det er derfor vigtigt, at du vælger en gamification-platform, der nemt kan integreres med din Marketing Automation(MA)-platform — eller at du på anden vis gør både spildata og opsamlet data lettilgængelig.

Så min klare anbefaling er, at du tænker gamification-kampagner ind i din datamodel og i den forbindelse spørger dig selv: Hvad kunne være interessant at vide om mine kunder? Kan jeg få noget indsigt, som kan danne grundlag for den næste store produktlancering? Hvordan får jeg linket den opsamlede data til kontaktdata i MA-Platformen?

Og her på falderebet et sidste godt råd til marketingchefen: bring CRM-afdelingen på banen, når du planlægger en gamification-aktivitet. For der er masser af synergier, der bare venter på at blive udnyttet.

Ønsker du at vide mere om, hvordan gamification kan forbedre din evne til at levere på dine KPI’er, og hvordan konceptet kan bruges til at få flere relevante førstepart-data, så skriv til os på welcome@nordlid.com. Vi er altid klar med nogle gode råd og dét på både strategisk, taktisk og operationelt niveau.