Mød en medarbejder… og hans hund – 10 skarpe til Frederik Nielsen

1. Hvem er du?

Mit navn er Frederik. Jeg er lige blevet 25 år. Jeg er opvokset i Vallensbæk, hvor jeg boede, indtil jeg var 20 år – og herefter flyttet til Frederiksberg i min egen andelslejlighed. Jeg bor sammen med min kæreste, Olivia, og vores fælles hund Arthur, der er en Fransk Bulldog. Arthur kan mildest talt beskrives som mit et og alt… jeg elsker den hund så meget. Ja, min kæreste er selvfølgelig også OK. Jeg har planer om at købe en hund mere, så snart jeg får plads. Det skal være en Cane Corso, så Arthur kan få en stor lillebror. 

Jeg er nysgerrig af natur og altid villig til at lære. Jeg er også god til tage det hårde arbejde up front og god til ikke at udsætte ting. Hvilket nok også kommer til udtryk i, at jeg træner ca. tre timer hver dag og hader hvert eneste minut af det. Omvendt har jeg dog fundet ud af, at alternativet, nemlig ikke at træne, hader jeg endnu mere.

2. Hvilken uddannelse har du?

Jeg har en MSc in Economics and Business Administration – Customer and Commercial Development, hvilket nok bliver den mest ukendte kandidatuddannelse i CBS’s historie. Min årgang var den første, som havde mulighed for at vælge den kandidatuddannelse i 2018, og den er derfor meget ny. Uddannelsen har nu skiftet navn til Sales Management, hvilket er et mindre korrekt navn, da jeg synes, det giver et forkert indtryk af uddannelsen.

Uddannelsen er en kombinationen af værktøjer og teorier fra kundeindsigt og dataanalyse med viden om digitale platforme og forretningsmodelinnovation og strategisk tækning om at placere digitalt baserede marketing- og salgsfunktioner med omnichannelfokus, der giver mulighed for at udvikle og optimere integrerede marketing- og salgsfunktioner for at skabe kundeværdi, øge forretningspræstationen og implementere kommerciel ekspertise.

3. Hvorfor valgte du netop den uddannelse?

Det var faktisk ikke den uddannelse, jeg ville have – jeg ville helst have valgt den kandidat på CBS, som hedder MSc in Business Administration and Data Science. Jeg læste HA-almen som bachelor, der ikke er en it-uddannelse, og jeg havde derfor ikke de nødvendige forudsætninger for at blive optaget, medmindre jeg tog fire valgfag i en sommerferie for at opfylde kravene. Det valgte jeg ikke at gøre, for selvom jeg ville nå at bestå de fire fag på meget kort tid, var det alligevel ikke sikkert, at jeg kom ind. Uddannelsen er ikke så stor, men det er efterspørgslen. Jeg fandt derfor uddannelsen Customer and Commercial Development som den, der var tættest på det, jeg gerne ville lave. Herudover har man et halvt år på kandidaten med valgfag, hvor jeg selv kunne forme min uddannelse og gøre den mere Data Science-orienteret. Ydermere har jeg parallelt med min kandidatuddannelse gennemført en onlineuddannelse, som udbyderen kalder ”a career track”, in Data Scientist in Python, der har en normeret tid på 100 timers læring og praksis. Jeg er nu startet på endnu en onlineuddannelse i Machine Learning kaldet Machine Learning Scientist in Python. Det er gennem den rute, at jeg har fundet vej til Data Scientist.

En lidt sjov historie, da jeg skulle vælge min kandidat, var, at jeg var meget i tvivl, fordi jeg ikke kunne få den uddannelse, jeg helst ville have. Jeg kontaktede derfor en studievejleder. Og jeg kan stadig klart og tydeligt huske studievejlederens svar: ”Det er ligegyldigt, hvilken uddannelse du tager, du skal bare igennem”. Jeg fandt det svar meget besynderligt, da det underminerede betydningen af forskellen på de enkelte uddannelser, men efter i noget tid at have tænkt over det gav det dog alligevel god mening, fordi du kan altid selv forme din fremtid, hvis du bare lægger noget tid og nogle kræfter i det. Som jeg gjorde det ved f.eks. den der onlineuddannelse. Vi lever lige nu i en tid, hvor du kan få al den information, du vil have, på nettet, og hvis du er disciplineret, vil det tit være nok – så længe du også har papirerne på en videregående uddannelse.

4. Hvad handlede dit speciale om?

Det var et casestudy af en stor dansk virksomhed med udgangspunkt i marketingsafdelingen. Og min afhandling handlede om at have det rigtige mindset, der skal skabe vejen for at bruge data kundeorienteret. Afhandlingen handlede derfor om at skabe den værktøjskasse, der gjorde virksomheder i stand til at analysere de udfordringer og forhindringer, som modarbejder processen om at arbejde kundeorienteret med data – og dermed sikre, at virksomheden brugte indsigter i data til at kommunikere med kunderne, på den måde kunderne gerne ville kommunikeres med.

Noget af det, jeg fandt rigtig interessant ved afhandlingen, var, hvor tæt de resultater, jeg fik, lå op ad teori og lignede studier. De største udfordringer ved at bruge data var:

  • Manglende forståelse for, hvordan brugen af data kan forbedre forretningen
  • Ingen eller alt for bøvlet adgang til data
  • Mangel på analytiske færdigheder internt i organisationen
  • Nedprioritering hos ledelsen 

5. Hvorfor har du valgt at arbejde fuldtid hos Nordlid?

Der er mange grunde, og der er endnu flere grunde nu, end dengang jeg ansøgte. Hvis vi starter med, hvorfor jeg ansøgte.

Jeg ansøgte studenterjobbet som Junior Analyst i 2019 fordi der var en opgave, som skulle løses, og jeg blev derfor bedømt på mine færdigheder, før jeg overhovedet kom til første samtale. Det betyd meget for mig, da det reducerede usikkerheden for, om jeg nu også var god nok. Herudover følte jeg, at jeg blev behandlet fair, og bedømt på mine kompetencer, og ikke bare var en, der kendte en.

Og så var det var et job, som krævede, at jeg arbejder med data, hvilket jeg jo godt kan lide.

Efter jeg har været her et år, og nu ikke mere er studerende, er der endnu flere grunde til, at jeg gerne vil arbejde som Data Scientist for Nordlid.

  • Nordlid giver mig muligheden for at bruge data til få indsigter i kunders adfærd og dermed gøre kundeoplevelsen bedre for kunderne. Det handler om at gøre oplevelsen bedre for kunden.
  • Jeg elsker at arbejde med data, og jeg elsker at programmere og visualisere. For mig er der en stor glæde i at kunne tage et kæmpe datasæt og bygge nogle modeller, som giver noget indsigt og til slut komprimere det i en visualisering. En god visualisering kan ud fra mit synspunkt være kunst. Det handler om at kunne gøre det forståeligt for andre og fortælle en historie med det. Det er helt klart den sidste del, som er sværest. 
  • Nordlid er et ”People Company”. Vi har fantastiske mennesker både fagligt og socialt, og jeg er super glad for mine kollegaer. Vi har et godt socialt fællesskab, og alle, der arbejder her, vil jeg sagtens kunne bruge en dag sammen med – også privat.    
  • Jeg kan godt lide konsulentarbejdet og arbejdet for flere forskellige kunder, da jeg her får indsigt i forskellige brancher.

6. Hvordan kan din uddannelse bidrage til optimering af digital markedsføring og kunderelationen? 

Jeg kan via min uddannelse bidrage med at give mere kvalificerede begrundelser for de valg, vi tager. Vores valg skal baseres på repræsentativt data og ikke mavefornemmelser. Så længe data er tilgængeligt, og analysen er korrekt, vil det give et bedre grundlag for beslutninger end HIPPO (Highest Paid Persons Opinion). Det er kun, når der ikke er repræsentativt data, at en HIPPO skal tage beslutninger, da erfaring altid vil slå mangelfulde data.

Ved at kombinere flere datakilder og ekspertviden skabes en stærk forudsætning for at optimere kundeoplevelsen. For mig handler det i bund og grund om at opfylde kundernes behov… og hvordan finder du frem til disse behov? Ja, de er gemt i data.

7. Hvor er der et uudnyttet potentiale hos danske virksomheder og deres kunderelationer, når du tager dine databriller på?

Som jeg svarede i et tidligere spørgsmål, er der ofte en manglende forståelse for, hvordan brugen af data kan forbedre din forretning. Jeg tror, det er en black box for mange, hvilket også er fuldt forståeligt, for hvor skal du starte? Virksomheder samler og gemmer alverdens data, og de drukner i dem, fordi det meget hurtigt bliver uoverskueligt. Datasnakken kommer hurtigt på et utopisk niveau til at handle om alt det fede, du kan lave. Alle har set slutresultater og geniale måder, hvorpå data er blevet brugt og har givet en konkurrencemæssig fordel. Men mange glemmer processen og alt det bagvedlæggende arbejde, du ikke ser. Jeg tror, det er det, mange har svært ved. En tommelfingerregel i en Data Scientists arbejde er, at 80% af tiden bruges på at samle, rense og organisere data. Det skal du altid have i baghovedet… de fleste timers arbejde er usynlige for det blotte øje. 

8. Hvordan ser du ’analytics-afdelingen’ udvikle sig hos Nordlid?

Jeg ser et stærkt arbejde med at få afdelingen til at vokse og få disciplinen endnu mere udbredt her i huset. Vi er gode til, når vi endelig får muligheden, at bruge indsigter fra data til at tage kvalificerede beslutninger, der bunder i noget kvantitativt. Vi er også vokset det seneste år og er i dag et hold, der udelukkende arbejder med data. Det er stærkt, og vi er jo også flere år i træk blevet udnævnt som det bureau, der er det bedste til at anvende data.

Jeg ser også, at vi indirekte er udfordret af de udfordringer, virksomhederne har med data. Vi skal derfor også rådgive kunderne omkring, hvordan de kan udnytte data. Jeg ser selvfølgelig på sigt, at en type som mig, der har studeret den strategiske side af brugen data og har de tekniske færdigheder, er med ude sammen med KAM’erne i salget.

9. Hvad er dit drømmeprojekt?

Mit drømmeprojekt vil være et projekt, hvor jeg er med til få forankret brugen af data i virksomhedens strategi og bygge modellerne og algoritmerne – og herefter så se effekten af at agere efter indsigter i data. Det kunne være en indsigt i et uopfyldt behov hos kunden, der kunne skabe en helt ny forretningsmodel. Det ville være ideelt for en virksomhed, hvis målsætninger var at gøre verden til et bedre sted og samtidig være profitable.   

10. Helt ærligt! Hvor mange portioner mad spiser du til frokost?

Jeg tror, det er ligesom H.C. Andersens historie ”Det er ganske vist”, hvor én fjer bliver til fem høns. Jeg spiser generelt en portion herunder corona, men hvis vi er få på arbejde, kan det da godt blive til flere. Jeg er jo stadig i voksealderen 😉